Proiectul ordonantei de urgență privind suspendarea exportului de materiale lemnoase poate afecta grav firmele mici si mijlocii din industria de prelucrare primara a lemnului

0
226

Proiectul ordonantei de urgență privind suspendarea exportului de materiale lemnoase poate afecta grav firmele mici si mijlocii din industria de prelucrare primara a lemnului
19.05.2015

Uniunea Nationala a Patronatului Roman atrage atentia ca aplicarea ordonantei de urgenta privind suspendarea exportului de materiale lemnoase pusa in dezbatere in forma actuala de catre Ministerul Mediului poate avea un impact negativ asupra firmelor mici si mijlocii care sunt implicate in comertul cu materiale lemnoase.
Trebuie facuta precizarea ca firmele mici si mijlocii comercializeaza in general lemn de foc provenind din taieri legale care provine din busteni de calitate inferioara, care nu se pot folosi in industria mobilei sau in alta ramura a industriei prelucratoare a lemnului.
Impactul economic al blocarii activitatii comerciale a acestor firme care deruleaza in special tranzactii intracomunitare va fi sever. Avand in vedere ca marja de profit este foarte mica iar posibilitatile de finantare a cheltuielilor de functionare, a penalitatilor din cadrul contractelor si a achizitiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, aproape inexistente, foarte multe dintre acestea vor intra in incapacitate de plata si probabil se vor indrepta catre faliment.
Cele mai multe dintre aceste companii proceseaza resursa de lemn la nivel local si asigura venituri pentru populatia din mediul rural care traieste in apropierea locului de unde se extrage materialul lemnos.
Efectele economice ale acestei legi va fi disparitia firmelor mici si mijlocii cu capital covarsitor romanesc care activeaza in acest domeniu si consolidarea celor mari care au marje mari de profit si acces la surse de finantare.
Uniunea Nationala a Patronatului Roman propune intrarea in vigoare a acestei ordonante dupa un studiu amanuntit care sa arate efectele pe termen mediu si lung pentru a nu pune in dificultate firmele mici si mijlocii care activeaza pe aceasta piata si care au angajati din mediul rural aproape de locul de recoltare al lemnului.

BIROUL DE PRESA
Uniunea Nationala a Patronatului Roman

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here