Mediul de afaceri bihorean atent la lucrarile primariei Oradea

0
203

Primăria Oradea derulează în acest an are cel mai mare buget din ultimile decenii
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în 2015 municipalitatea are cel mai mare buget din ultimii 20 de ani, datorită fondurilor europene atrase pe 26 de proiecte majore, în valoare totală de 195 de milioane de euro, ce urmează să fie finalizate în acest an.
“Aceste 195 de milioane de euro reprezintă contracte în lucru, nu cele finalizate. Anul acesta mai avem de executat lucrări de 136 de milioane de euro, din care contribuţia noastră este de 35 de milioane de euro”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a subliniat că este un buget de investiţii de 12-13 ori mai mare decât un buget de investiţii dintr-un an normal. ‘Într-un an normal, noi investim din venituri proprii aproximativ zece milioane de euro. Este cel mai mare buget de investiţii din istoria recentă a municipiului Oradea, lucrări care sunt contractate, care au constructori şi pe care trebuie să le finalizăm până la finele anului 2015’, a subliniat Bolojan.

Prin cele 25 de proiecte ale municipalităţii, alături de cel al Companiei de apă ce derulează un program de extindere şi reabilitare reţele de apă şi canal în valoare totală de 265 milioane lei, în acesta an se vor realiza o serie de obiective importante care vor schimba faţa municipiului şi ‘îl vor plasa pe harta europeană’. Până la finele anului se va reabilita Piaţa Unirii (23,5 milioane lei), se va finaliza reabilitarea Cetăţii Oradea (62,4 milioane lei), se va schimba sistemul orădean de termie (sursă şi reţele – 373 milioane lei), Parcul industrial Oradea (77 milioane lei), Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea (70 miliosnr lei), două pasaje supraterane peste centura de ocolire oraş (45 milioane lei), un nou campus şcolar (34 milioane lei), reabilitarea a mai multor biserici – monumente istorice şi sinagogii Zion (11 milioane lei) şamd.

Potrivit primarului Bolojan, cele mai mari probleme legate de aceste proiecte sunt legate de organizarea şi urmărirea lucrărilor cu acelaşi număr de angajaţi din primărie, precum şi de cofinanţarea proiectelor, care nu se poate asigura integral din veniturile proprii. El a precizat că primăria negociază, în prezent, cu Banca Europeană de Investiţii pentru un credit.

De asemenea, Bolojan a menţionat că o altă problemă este asigurarea unui flux de bani pentru a plăti constructorii, având în vedere că sunt anumite sincope în decontarea plăţilor cu autorităţile de management. AGERPRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here