Constantin Jurca, primul proiectant autorizat de case pasive din Bihor, la Conferinta Eficienta Energetica pentru o Dezvoltare Sustenabila

0
509

(Primvicepresedintele FPB) Constantin Jurca, primul proiectant autorizat de case pasive din Bihor, la Conferinta Eficienta Energetica pentru o Dezvoltare Sustenabila, din 15 mai, la Oradea.

Reprezentind Uniunea Nationala a Patronatului Roman, Jurca a tinut o prezentare despre aspectele economice ale unei case pasive. Desi, evident ca o casa cu consum energetic zero presupune o investitie initiala mai mare, dar in timp ea se dovedeste a fi cea mai potrivita alegere.

Confortul interior si aportul permanent de aer proaspat, precum si calitatea proiectarii si executiei impuse de standardul Passive House, elaborat de Institutul din Darmstadt, sint cele mai importante argumente care ne indeamna sa studiem subiectul. Perspectiva gratuitatii intretinerii pare deocamdata neverosimila, insa la nivel European sint deja construite si locuite aproape o suta de mii de case pasive.

Realizate conform celei mai avansate tehnologii germane, casele pasive au o izolatie impecabila, au montate ferestre care aduc un castig de caldura direct de la soare mai mare decit pierd in toata perioada de incalzire, iar prin sistemul de ventilatie se poate recupera chiar si 90% din energia calorica din aerul exhastat. O pompa de caldura si citeva panouri fotovoltaice pot face ca intregul sistem sa fie autonom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here