15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

0
392

15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

 

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor – 15 Martie 2015 printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce în atenţia bihorenilor importanţa cunoaşterii drepturilor consumatorilor.

Data de 15 martie a fost aleasa ca urmare a discursului tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care definea pentru prima data drepturile consumatorului. “Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a carui opinii nu sunt auzite foarte des“, a spus Kennedy in discursul sau.

Totodata, presedintele american susţinea existenţa a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse şi servicii. Acest moment este punctul de referinţă al istoriei formelor organizate de protecţie a consumatorilor.

Treptat, cele 4 drepturi au fost extinse de Organizatia  Internationala a Uniunilor de Consumatori la 8 drepturi, fiind adaugate: dreptul la despagubire, dreptul la un mediu inconjurator sanatos, dreptul la asigurarea necesitatilor si nevoilor vitale si dreptul la educare.

Pornind de la realităţile şi necesităţile impuse de legile şi mecanismele economiei de piaţă, Romania a adoptat, în august 1992, legea de bază în domeniul protecţiei consumatorilor – Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 – privind protecţia consumatorilor, act normativ considerat piatra de temelie a acestui domeniu, care consacră şi drepturile de bază ale consumatorilor.

 

 

 

 

Conform Ordonanţei Guvernului nr.21/1992, privind protecţia  consumatorilor, cu modificările şi completarile ulterioare, in România sunt recunoscute următoarele drepturi de bază ale consumatorilor:

 1. dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii, securităţii;
 2. dreptul la protecţia intereselor economice;
 3. dreptul la informare;
 4. dreptul la educare;
 5. dreptul de acces neîngrădit la pieţele de produse şi servicii;
 6. dreptul la despăgubire;
 7. dreptul la reprezentare.

Deşi nu este reglementat expres în O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, ca drept principal al consumatorilor, considerăm că, în România, este recunoscut ca drept de bază şi dreptul la un mediu înconjurător sănătos. Constituţia României în art.35 stipulează că: “Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi de a ameliora mediul înconjurător”.

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori – Consumers International propune o temă pentru ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, Ziua Europeana a drepturilor consumatorilor a fost desemnată pentru a marca o temă prioritară pentru UE – Dreptul consumatorilor la o hrana sanatoasa, având în vedere că, odată cu expansiunea comerțului, varietatea de produse disponibile pentru cetățenii UE a crescut foarte mult. Se lansează un apel către consumatori şi către organizaţiile de protecţie a drepturilor consumatorilor de a adopta o dieta bazata pe alimente sanatoase, sa renunte la fast food si la asa numitele “bombe alimentare”.

Calendarul activitatilor :

 • 13 martie 2015 – comisarii CJPC Bihor vor fi prezenţi în trei dintre centrele comerciale din Oradea – Auchan, Kaufland si Lotus Market – pentru a consilia consumatorii, pentru a răspunde întrebărilor acestora şi pentru preluarea eventualelor reclamaţii;
 • 16 martie 2015 – Comisari din cadrul CJPC Bihor impreuna cu comisarul sef adjunct al CJPC Bihor vor fi prezenti la Facultatea de Mediu Oradea, la o intalnire cu studentii acestei facultati;
 • 16-20 martie 2015 – Activitati desfasurate in unitati scolare din judetul Bihor in baza Protocoalelor de Colaborare, pe teme din domeniul Protectiei Consumatorilor si sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa;
 • 04 aprilie 2015 – se va desfăşura faza judeţeană a concursului naţional şcolar pe teme de protecţia consumatorilor, “Alege! Este dreptul tău!” – editia a-XIII-a organizat de ANPC în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Concursul se adresează elevilor din şcoli generale şi licee, indiferent de profil. Tema concursului este “Dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa” si este gazduit de Liceul Economic Partenie Cosma Oradea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here